Essity_2019_MAN_Luftaufnahme_web.jpg
Kwestie ogólne

Od gospodarstwa do fabryki - Essity inwestuje w zrównoważoną technologię powstawania włókien

23/05/2019

Alternatywne włókna w produkcji artykułów higienicznych dla szerokiej gamy odbiorców.

Essity, wiodąca globalna firma zajmująca się higieną i ochroną zdrowia, zaangażowana w rozwój społeczeństwa cyrkularnego, zainwestuje około 37 mln euro w zakład zrównoważonej produkcji włókien alternatywnych w fabryce artykułów higienicznych w Mannheim w Niemczech. Inwestycja umożliwi wytwarzanie wysokiej jakości produktów higienicznych ze słomy pszennej, odnawialnego surowca będącego produktem ubocznym przemysłu rolnego. Proces ten jest innowacją, która korzystnie wpłynie na środowisko. Rozpoczęcie produkcji zaplanowane jest w drugiej połowie 2020 roku.

- Aby móc realizować nasze ambicje w zakresie zrównoważonego rozwoju, stale badamy nowe metody produkcji. To jest jeden z przykładów na to, w jaki sposób innowacje mogą przyczynić się do budowania cyrkularnego społeczeństwa - mówi Magnus Groth, prezes i dyrektor generalny Essity.

Essity, jeden z liderów wśród producentów artykułów higienicznych i największy na świecie nabywca świeżej masy celulozowej, wykorzystuje również włókna z recyklingu w produkcji chusteczek.

Słoma pszenna jest pozostałością łodygi po zebraniu ziarna pszenicy. Podczas gdy część słomy jest wykorzystywana jako ściółka dla zwierząt lub roślin, około połowa surowca na świecie jest marnowana. Essity będzie pozyskiwać słomę pszenną od rolników w Mannheim i okolicy.

Chusteczki powstałe w wyniku nowego procesu produkcji są porównywalne pod względem jakości  z wykonanymi ze świeżej masy drzewnej

Firma Essity podpisała licencję na wyłączność z Sustainable Fiber Technologies (SFT) z siedzibą w USA. Międzynarodowa umowa zapewni Essity dostęp do Phoenix Process™, technologii firmy SFT, która przekształca odnawialne źródła powstałe na bazie roślin w pulpę odpowiednią do wytwarzania produktów higienicznych. Chusteczki produkowane ze słomy pszennej w wyniku tego procesu są równie jasne, miękkie i mocne jak te ze świeżej pulpy drzewnej.

- Proces ten umożliwi Essity zastąpienie certyfikowanego świeżego włókna drzewnego odnawialną słomą pszenną. Przyniesie to korzyści dla środowiska w zakresie zrównoważonego rozwoju, wymaga bowiem zużycia znacznie mniejszej ilości wody i energii. Ponadto przekształca niewykorzystany produkt uboczny przemysłu rolnego w nowe źródło artykułów higienicznych, powiedział Wojciech Nizio, Brand Activation Manager firmy Essity.

Nowy przykład zaangażowania Essity w zrównoważony rozwój

Pozostałości po wyprodukowaniu pulpy ze słomy pszennej są oddzielnym produktem ubocznym, który można wykorzystać na wiele sposobów, tworząc dla tego surowca obieg zamknięty. Przykłady obejmują nawożenie gleby, zrównoważoną alternatywę dla ropy naftowej stosowanej w produktach syntetycznych oraz materiałów przemysłowych i budowlanych.

Ambicją Essity jest zmniejszenie wpływu na środowisko naszych produktów o 33% do 2030 roku. Cele dotyczące emisji dwutlenku węgla zostały zatwierdzone przez inicjatywę Science Based Targets, która jest zgodna z paryskim porozumieniem klimatycznym.

Obecnie Essity produkuje artykuły higieniczne dla konsumentów oraz profesjonalnych dostawców branży higienicznej. Około 60% pochodzi ze świeżego włókna drzewnego z certyfikowanych źródeł, a 40% z włókien pochodzących z recyclingu.

Dodatkowe informacje dla mediów:
A PRiori Communications, +48 570 774 727, office@apriori-communications.com

Marka Tork®
Marka Tork jest dostawcą profesjonalnych rozwiązań do utrzymania higieny dla szerokiej gamy odbiorców: od restauracji, przez służbę zdrowia, biura i szkoły po przemysł. Na rozwiązania składają się dozowniki, ręczniki i papiery toaletowe, mydła, serwetki i czyściwa kuchenne oraz przemysłowe. Dzięki wiedzy eksperckiej, funkcjonalnym produktom i polityce zrównoważonego rozwoju Tork jest liderem w swojej branży. Należąca do Essity (wcześniej SCA) marka Tork dostarcza rozwiązania klientom w ponad 80 krajach. Szczegółowe informacje
i aktualności o nowych produktach są dostępne na stronie www.tork.pl

Essity
Firma Essity to światowy lider branży higienicznej i ochrony zdrowia, stworzona do podnoszenia jakości życia poprzez dostarczanie niezbędnych na co dzień produktów i rozwiązań. Nazwa Essity pochodzi od słów „essentials" (podstawowe) i „necessities" (niezbędne). Nasz zrównoważony model prowadzenia działalności jest korzystny dla ludzi i przyrody. Produkty Essity są sprzedawane w około 150 krajach pod wiodącymi światowymi markami TENA i Tork oraz innymi silnymi markami, takimi jak Jobst, Leukoplast, Libero, Libresse, Lotus, Nosotras, Saba, Tempo, Vinda oraz Zewa Firma Essity zatrudnia ok. 47 000 pracowników, a jej wartość sprzedaży netto w 2018 r. wyniosła ok. 118,5 mld koron szwedzkich (11,6 mld euro). Siedziba główna firmy mieści się w Sztokholmie (Szwecja). Firma jest notowana na sztokholmskiej giełdzie NASDAQ. Więcej informacji na www.essity.com.

Osoba kontaktowa

wnizio2.jpg