Tork-Reflex-New-Generation1_rectangle.jpg
Kuchnia

Eksperyment marki Tork® udowadnia, że dobór odpowiednich narzędzi higieny polepsza funkcjonowanie kuchni

06/09/2018

Wysoka temperatura, hałas, pośpiech - dla pracowników restauracji kuchnia jest wymagającym środowiskiem pracy. Jak wykazały badania przeprowadzone w jednej ze szwedzkich restauracji, na zlecenie wiodącej marki branży higienicznej Tork®, istotą doskonale działającej kuchni jest zapewnienie płynności działań na wszystkich etapach przygotowywania posiłków i obsługi gości. Sprzyja to współpracy w zespole, sprawnym wykonywaniu poszczególnych zadań i kreatywności szefów kuchni w tworzeniu wspaniałych dań.

Jakie działania mogą zwiększyć efektywność pracy? Tork® i Alan Kinsella, specjalista w zakresie rozwiązań optymalizacji pracy kuchni połączyli siły i przeprowadzili eksperyment.
W kuchni jednej z popularnych restauracji zainstalowano produkty Tork® - między innymi nowe dozowniki Tork Reflex™. Zostały one rozmieszczone tak, aby poprawić dostęp do produktów higienicznych szczególnie podczas godzin szczytu. Zanim przystąpiono do eksperymentu, Kinsella określił elementy utrudniające wydajną i szybką pracę: nieopróżnione kosze, puste dozowniki ręczników papierowych i zagracone półki.
 “Największym wyzwaniem w każdej kuchni jest znalezienie równowagi między zyskiem finansowym a wydajnością” - mówi Alan Kinsella.
Inwestowanie w rozwiązania higieniczne to kluczowy element usprawniający codzienne czynności w kuchni, podnosi standard restauracji i poprawia środowisko pracy. Płynność działań ma znaczenie w każdym etapie - od rozbicia pierwszego jajka na śniadanie, do przyrządzenia ostatniego deseru wieczorem; od pierwszego "dzień dobry", do sprzątania stołów tuż przed zamknięciem.
“Ważne, aby kucharze mieli do dyspozycji rozwiązania, które umożliwiają łatwe i efektywne wykonywanie obowiązków“ - dodaje Kinsella.
W przeciwnym razie, w kuchni łatwo o nieporządek i złą organizację pracy. To z kolei utrudnia przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny w kuchni, co ma kluczowe znaczenie dla powodzenia restauracji.
Kuchnia wyposażona w ramach eksperymentu w usprawnione produkty z linii Tork Reflex™ stała się lepiej zorganizowanym i bardziej higienicznym miejscem pracy. Nowe dozowniki papieru miały szczególne znaczenie dla wzrostu produktywności pracowników i efektywności wykonywanych przez nich czynności. Innowacyjne rozwiązania zastosowane w produktach, takie jak obrotowa dysza i dozowanie pojedynczych odcinków sprawiają, że papier można pobierać pod dowolnym kątem. Tork Reflex™ zmniejsza ryzyko krzyżowego przenoszenia bakterii, ponieważ pracownik dotyka tylko tego fragmentu ręcznika, który zostanie przez niego zużyty. Nowy Tork Reflex™ dozownik do ręczników centralnie dozowanych to idealne rozwiązanie, które zostało zaprojektowane tak, by ułatwiać wycieranie rąk i powierzchni roboczych w profesjonalnych
środowiskach pracy, dopasowując się do panującego tam rytmu. Łatwy w użyciu, higieniczny i trwały system zwiększa elastyczność pracy i pomaga w dokładniejszym i szybszym czyszczeniu. Dozowanie odcinek po odcinku pozwala ograniczyć zużycie papieru nawet o 37% w porównaniu do standardowych systemów centralnie dozowanych, a wskaźnik zużycia wkładu gwarantuje, że nigdy nie zaskoczy nas brak produktu.
Oprócz dozowników Tork Reflex™ w eksperymencie wykorzystano również: kolorowe wielorazowe ściereczki do czyszczenia, składane serwetki i bezdotykowe dozowniki mydła.
“Utrzymanie higieny jest pierwszą i najważniejszą zasadą w kuchni. Polecam umieszczanie ręczników papierowych we wszystkich częściach kuchni, także przy wejściu i wyjściu, na wysokości oczu – tak, by mycie rąk zmienić w nawyk” - mówi Simon Wood, właściciel i szef kuchni w Wood Manchester oraz zwycięzca programu MasterChef w Wielkiej Brytanii w 2015 roku.

Jak stworzyć doskonałą kuchnię - radzą szefowie kuchni Alan Kinsella i Simon Wood:
• Oceń stan kuchni, a następnie wyposaż personel w narzędzia potrzebne do efektywnych działań.
• Stwórz menu tak, aby sprostać oczekiwaniom klientów i jednocześnie nie komplikując pracy szefów kuchni.
• Kontroluj wszystkie koszty.
• Wybieraj najbardziej optymalne miejsca dla produktów higienicznych: papierowe ręczniki
i mydła do rąk powinny być łatwo dostępne i znajdować się na wysokości oczu.
• Rotacja zapasów ma zasadnicze znaczenie dla higieny: reorganizuj i czyść lodówki, magazyny i zamrażarki na bieżąco.
• Zadbaj, aby zawsze były przygotowane puste i czyste pojemniki - minimalizuje to straty żywności i pomaga uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego.
• Ergonomia jest kluczem: poręczne i praktyczne ustawienie w kuchni zgodne z kolejnymi etapami pracy. Pamiętaj także, żeby zawsze mieć w pobliżu pojemnik na odpady.