Bocuse dOr.jpg

Bocuse d’Or: W poszukiwaniu najdoskonalszego przepisu

Bocuse d’Or to najbardziej prestiżowy na świecie konkurs kulinarny. Podczas zawodów uczestnicy mają tylko jedna szansę, a w pogoni za wygraną nie ma miejsca na pomyłki.

Ørjan Johannesen ma marzenie: zostać najlepszym kucharzem świata. Aby zrealizować ten cel, potrzebne są miesiące przygotowań. Ale jak wyglądają przygotowania do jednego z najsłynniejszych konkursów kulinarnych na świecie?
 
Ørjan zaczął gotować już jako dziewięciolatek w hotelu Bekkjarvik Gjestgiveri, gdzie dorastał. Dziś dzieli czas między pracę w hotelowej kuchni i przygotowania w Sandefjord, gdzie mieszka jego trener, Odd Ivar Solvold. Odd Ivar zdobył w 1997 r. brązowy medal w Bocuse d’Or i od tego czasu pomaga innym norweskim kucharzom w osiąganiu sukcesów. Zdobycie tytułu najlepszego kucharza świata nie jest czymś, czego można dokonać w pojedynkę. Potrzebny jest wysiłek całego zespołu i precyzyjne przygotowania.
 
Podczas Bocuse d’Or w 2014 r. Ørjan Johannesen zajął trzecie miejsce, kwalifikując się do światowej edycji w Lyonie w 2015 r. Do leżącego przed nim wyzwania podchodzi spokojnie i z tym samym mottem, co dotychczas: oryginalne smaki składników odgrywają kluczową rolę, wywołując reakcje „Wow, jak coś tak prostego może smakować tak dobrze?”. Proste połączenie dobrej obsługi i dobrego jedzenia to elementy udanego posiłku. Ale często najprostsze rozwiązania okazują się najbardziej złożonymi.
 
Kulinarna Formula 1
 
Bocuse d’Or przypomina Formułę 1 – kucharze mają jedną szansę: teraz albo nigdy. Aby przygotować się do rywalizacji o medale na Bocuse d’Or, konieczne jest dopracowanie wielu elementów. Ørjan Johannesen poświęca mnóstwo czasu na szczegóły niezwiązane z jedzeniem. Zasady, sprzęt i warunki higieniczne podlegają pełnej kontroli. Ørjan dodaje: „Podczas zawodów w Lyonie mam ograniczony czas, więc wszystko musi być czyste i schludne. Zachowanie higieny ma kluczowe znaczenie”. Rywalizując z najlepszymi kucharzami na świecie, masz tylko jedną szansę i nawet najmniejszy szczegół może odegrać ważną rolę.
 
Ørjan używa niskopylnych ściereczek Tork, aby mieć pewność, że srebrne tace prezentują się idealnie. Podczas Bocuse d’Or wszystko musi być nieskazitelne. Nie ma mowy o odciskach palców, smugach, czy niezamierzonych kroplach sosu lub przyprawach. Osiągnięcie tego poziomu precyzji umożliwia czyściwo Tork o niskiej pylności , które nie pozostawia pyłków, jest dopuszczone do kontaktu z żywnością i szybko absorbuje tłuszcz.
 
 
Ten artykuł powstał przed konkursem Bocuse d’Or w 2015 roku. I jak się skoczyła ta historia? Wygrał.

Zabieram te ściereczki ze sobą na Bocuse d’Or.

Ørjan Johannesen

Zwycięzca Bocuse d’Or w 2015 roku